SENZALA CAPOEIRA BEOGRAD

CONTRAMESTRE AXÉ CANARINHO

Da biste se bavili kapoerom, nisu vam neophodne fizičke ili psihičke predispozicije. Za početak, potrebna je dobra volja!

Prijava

Prijavite se i probajte besplatno!

GRUPA SENZALA - ISTORIJA

grupa senzala beograd

Grupa Senzala je osnovana 1960-ih od strane grupe mladih entuzijasta iz Rio de Žaneira, a posebno čoveka po imenu Marcelo Azevedo Gimaraeš - koji je danas poznat kao Mestre Pešinjo. Mnogi od osnivaca grupe su studirali sport na Univerzitetu, što im je dalo više teorijski pristup pokretima i podučavanju od drugih capoeira umetnika tog vremena.

Počeli su da temeljno sistematizuju obuku i proširili tehnike u neposrednoj saradnji sa majstorima koji su u to vreme podučavali. Oni su koristili učenja Mestre Bimbe i Mestre Pastinje i iz grada Salvador u državi Baija, kao i majstora u Rio de Žaneiru, uključujući legendarnog Mestre Leopoldinu. Godine 1967, grupa je učestvovala u Capoeira turniru "Berimbau de Ouro" - "Zlatni Berimbau", koji su na njihovo iznenađenje osvojili - uspeh koji je ponovljen tri godine za redom. Ovo je izazvalo veliku pažnju ka članovima grupe i bilo kritičan katalizator za kontinuirani razvoj njihovog rada.

Grupa je brzo rasla i 1974 majstori su počeli da se granaju i podučavaju u različitim delovima grada, uspostavljajući različite škole i lokalne zajednice. Njihove akademije su cvetale, prvo u Riju, a kasnije i u drugim gradovima i državama Brazila.

Danas, grupa Senzala je ogromna zajednica sa hiljadama studenata, učitelja i majstora, rasprostranjena po celom svetu. Mnogi od osnivaca grupe i dalje aktivno treniraju i podučavaju, uključujući: Mestre Gato, Mestre Garinca, Mestre Sohiso, Mestre Itamar i Mestre Žil Veljo. Grupa Senzala je poznata po svom naglasku na kvalitet i fokus na tehnici, a grupa je posvećena pomaganju nastavka razvoja capoeire, osiguravajući da tradicije i umetnost povezane sa veštinom uvek budu očuvane. Stil grupe je popularan i predstavlja jedan od stubova svetske Capoeira zajednice.