SENZALA CAPOEIRA BEOGRAD

CONTRAMESTRE AXÉ CANARINHO

Da biste se bavili kapoerom, nisu vam neophodne fizičke ili psihičke predispozicije. Za početak, potrebna je dobra volja!

PRIJAVITE SE

Probajte, besplatno prvi trening!

O nama

Profesor Capoeire Axé Canarinho
Contramestre Axé Canarinho

Slaviša Repac "Axé Canarinho" je počeo da se bavi capoeirom u klubu kod Aleksandra Đorđevića, u julu 2000. godine, i tokom leta provedenih u veštini, pored solidnog ovladavanja strategijom capoeira igre, naučio je portugalski jezik i imao priliku da uči od nekih od najvećih capoeira majstora današnjice, kako na raznim seminarima na ovim prostorima, tako i prilikom boravka u Brazilu. Nosi braon pojas i zvanje Contramestre.

Ana Trifunović "Anjo da guarda" capoeiru trenira od oktobra 2006. godine, a već od 2007. aktivno pomaže u razvoju kluba. Svoje capoeira znanje izuzetno je obogatila boravkom u Rio de Janeiru gde je, zajedno sa Slavišom, imala prilike da trenira direktno kod Mestre Pešinja, a i kod drugih majstora koji imaju snažan uticaj u capoeira svetu. Od 2019. godine nosilac je zelenog pojasa.

Instruktor Capoeire Anjo da guarda
Graduado Anjo da guarda

Istorija kluba

Istorija kluba 1997. Allistair O’Loughlin je u Beogradu otvorio prvu capoeira grupu, bez imena, bez pompe, i sa izuzetkom pojavljivanja u dve radio emisije, bez medijske podrške. On i Aleksandar Đorđević su se sreli u Aprilu 1997. godine i za razvoj capoeire kod nas nije bilo sudbonosnijeg susreta. Nešto više od godinu dana kasnije, po Allistairovom odlasku iz zemlje, Aleksandar je držao treninge kluba i izdvojio se kao najzagriženiji za širenje i napredovanje u capoeiri. Rezultat njegovog rada i upornosti veoma je uočljiv na ovim prostorima. Klubovi nastali iz tada formiranog kluba Grupo de Capoeira "Capoeira Poderosa" su naravno svi capoeira klubovi u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Pančevu, ali i nekim od okolnih zemalja. Poštovano ime Centro Cultural Senzala de Capoeira - Mestre Peixinho, se prvi put pojavilo u Srbiji preko radionice koju je vodio Mestre Steen, tada još uvek profesor, 2001. godine.

Prihvatajući odličan, sistematičan metod podučavanja i uvidevši visoki tehnički kvalitet Grupo Senzala škole capoeire,Grupo de Capoeira "Capoeira Poderosa" je postala prva Grupo Senzala škola u Srbiji, i počela sa pripremama za prvi Batizado, ceremoniju dodele pojaseva učeći sekvence i pokrete koncipirane od strane Mestre Peixinha , a koje je pokazivao danski profesor capoeire Steen.

Prvi Batizado je organizovan 2002. godine u Beogradu, i Meštre Pešinjo lično je dosao iz Rio de Žaneira da nadgleda jedan od najznačnajnijih momenata istorije capoeire u Srbiji. Od tada na našim pantalonama i majicama nosimo grb Centro Cultural Senzala de Capoeira - Mestre Peixinho, čiji je majstorski pristup capoeiri nastavljen saradnjom sa njim lično, i njegovim učenicima, i ceremonijama Batizada, koje on redovno posećuje. Aleksandar Đorđević se povukao sa capoeira scene u Januaru 2007 godine u korist dinamične karijere u industriji specijalnih efekata, a štafetu kluba predaje dvojici svojih učenika Slaviši Repcu i Miodragu Miliću. U januaru 2007. odlazi sa suprugom da živi i radi u SAD, a prvi beogradski i srpski capoeira klub ostavlja nama u amanet.