SENZALA CAPOEIRA BEOGRAD

CONTRAMESTRE AXÉ CANARINHO

Da biste se bavili kapoerom, nisu vam neophodne fizičke ili psihičke predispozicije. Za početak, potrebna je dobra volja!

Prijava

Prijavite se i probajte besplatno!

MAJSTORI

 Mestre Peixinho
Meštre Peixinho

Meštre Pešinjo (1947-2011) je bio pionir i legenda kapuere. Imao je nenadmašnu tehniku koja mu je omogućila da bude uvek korak ispred svog protivnika. Uvek udobno uravnotežen, bez nepotrebnog kretanja, uz napade, finte i odbranu kombinovane sa jedinstvenim osec´ajem tajminga.

Meštre Pešinjo imao veliko interesovanje i talenat za umetnosti i zanate. On je bio jedan od najboljih majstora za pravljenje instrumenta u celoj capoeira zajednici i njegovi atabaque-i i birimbaui imali su zvuk koji niko nije mogao da nadmaši.

Njegova radoznalost i stalna želja da nauci više i iskusi nove stvari su ga odvele u svet sa svojom kapoerom. On je bio jedan od organizatora Prvog evropskog Capoeira skupa (1987-1989) koji, sredinom 90-ih, zajedno sa svojim ucenikom Mestre Steenom, podstice godišnji Skandinavski Kapoera Skup, a kasnije, pocev od 2002, i godišnje radionice i dodele pojaseva i u Srbiji. Centro Cultural Senzala je osnovao Meštre Pešinjo i glavni je ogranak Grupe Senzala. Centro Cultural Senzala pridaje veliki znacaj podršci stare tradicije i rituala. U okviru ovih granica, nastojimo da produžimo, poboljšamo i modernizujemo borilacke tehnike, akrobacije, muziku i pesme.

Meštre Pešinjo je bio pionir ovog rada sve do svoje smrti 2011. godine. Danas, grupu predvode Meštre Toni Vargas, Meštre Ramos, Meštre Steen i niz drugih cenjenih majstora koji su radili sa Pešinjom, čime grupa nastavlja njegov rad u Brazilu i ostatku sveta.

Mestre Steen
Meštre Steen Møller

Meštre Steen je prvi put posetio našu zemlju davne 2001. godine kada je nosio zeleni pojas i zvanje profesora capoeire, održavši tako maloj grupi capoeira entuzijasta prvi seminar grupe Senzala u Srbiji. Tada smo postali deo jedne od najvećih i najuticajnijih capoeira grupa na svetu.

Dobijanjem crvenog pojasa u Rio de Žaneiru, 30.07.2011. naš mentor Steen Møller postao je prvi ne-brazilac Mestre u istoriji grupe Senzala, što je došlo kao rezultat preko dve decenije izučavanja brazilske kulture i kapoere.

Velika je čast biti učenik ovog čoveka, jer ovo još jednom dokazuje reči našeg pokojnog Mestre Peixinho-a da je kapoera posejala seme van brazila i da je to seme dalo bogate i uspešne plodove. Svi koji se bavimo ovom veštinom u Srbiji trebalo bi da budemo vođeni njegovim primerom i naučimo kapoeru što bolje možemo, jer njegov primer je pokazao da "capoeira não tem raça, capoeira não tem cor..." - kapoera nema rasu niti boju.